Halaman

Khamis, 26 Mei 2011

Kaki Bertaruh

Ada seorang pak cik yang bernama Pak Leman yang sangat kaya. Setiap hari beliau akan menyimpan RM1000 di bank. Setiap hari tepat pukul 9 pagi Pak Di dah pun bersiap sedia terpacak di kaunter bank untuk menympan RM1000 nya.

Setelah lebih kurang setahun berlalu, kehadirannya setiap hari disedari oleh Manager Bank. Manager Bank itu pun memanggilnya ke office dan bertanya...

Manager : Setiap hari saya lihat pak cik akan menympan RM1000 di bank. 
Apa kerja pak cik?

Pak Leman : Saya ni sebenarnya tak de kerja encik. Cuma saya suka bertaruh. Setiap hari saya akan bertaruh dan saya tak pernah kalah.

Manager : Ooo... ini sudah cukup bagus. Tapi pak cik mungkin belum bertemu 
dengan orang yang teror macam saya ni. Kalau pak cik bertaruh dengan 
saya jangan haraplah nak menang. 



Pak Leman : Iye ke? Kalau macam tu jom kita bertaruh.

Manager : Okay. Sebutkan apa saja pak cik nak bertaruh dengan saya.

Pak Leman : Macam ni... dalam tempoh 7 hari dari sekarang encik akan kehilangan 
telur encik. Kalau betul encik akan hilang RM1000, kalau tak saya akan 
bayar encik RM1000.

Manager : Hahaha.. tak logiklah pak cik. Tapi tak pe... saya setuju.

Setelah kedua-duanya bersetuju, mereka pun beredar. Besoknya bila bangun pagi Manager tu pun meraba telurnya.. ooh masih ada. Begitulah seterusnya hinggalah sampai ke hari yang ketujuh dia dapati telurnya masih lagi ada..

Dengan suka hatinya Manager tersebut pun pergilah berjumpa dengan Pak Leman.

Manager : Pak cik sorrylah ye. telur saya masih lagi ada.

Pak Leman : Betul ke? Aku tak percaya. Mari sini aku pegang. 

Lalu dipegangnya anu Manager tu. Sambil tersenyum Pak Leman pun berkata..

Pak Leman : Okaylah.. Betul kata kau. Nah ambil RM1000 ni. Pak Leman pun menghulurkannya.

Manager : Hari ni baru pak cik tahu siapa yang teror... Sorrylah pak cik hari ni 
pak cik tak dapat pergi bank lagi. ke3x

Tiba-tiba Pak Leman mengeluarkan RM4000 dan pergi ke kaunter bank. 
Manager tersebut rasa hairan lalu bertanya pada Pak Leman.

Manager : mana pak cik dapat duit sebanyak tu?

Pak Leman : Pak cik bertaruh dengan kawan pak cik, Guard kat luar tu tadi RM5000.

Manager : Bertaruh apa?

Pak Di : Bertaruh yang pak cik dapat pegang telur Manager Bank.

Manager : Tak guna punya orang tua.

p/s: watak disini tiada kaitan yang masih hidup atau telah meninggal dunia.

Sekian.

14 ulasan:

anGah berkata...

lama tak mai sini.. woww... besh dapat pegang teloq no.. hahaha

GamUHU berkata...

@angah, kerap-kerap la mai tu. keh3x. besh ka? xD

Syuxer berkata...

hahaha bangang betul pakcik tua..cam musang licik..tpi memang bijak ar..

GamUHU berkata...

@syuxer, HAHA! pandai pusing.

teyn teyn berkata...

terokkkkk ..

haha

GamUHU berkata...

@teyn teyn, HAHA! tak la terok sangat. =p

HAKMI berkata...

hahaha....kasi pecah wat telur dadar pun sedap gak....

Solihin Zubir berkata...

hahaha.. sengal..
untung 4kali ganda..

GamUHU berkata...

@HAKMI, tak hanyir?:P

GamUHU berkata...

@SZ, keh3x. nama pon kakiberTARUH. mesti untung maa.

vampire's lovex berkata...

eeeii gula punya pakcik.... hahahaha. takda keja

GamUHU berkata...

@vampire, HAHA! stylo kot.

Siti Mashitah Saidin berkata...

judiii~

GamUHU berkata...

@mashie, hanya rekaan semata-mata. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...