Halaman

Sabtu, 7 Mei 2011

Hari Ibu/Mak

Aku tengok semua blogger kebanyakkan buat entry pasal HARI IBU/MAK atau apa ja panggilan untuk insan yang bergelar ibu/mak/mami/mama kepada anak-anak mereka.

Hari Ibu ialah hari pengiktirafan kaum ibu, yang disambut pada hari-hari berbeza di kebanyakan tempat merata dunia. Hari Ibu sama peranannya dengan Hari Bapa yang mengiktiraf golongan bapa.

Tapi aku takmau ceta panjang pasal hari bapa. Ini untuk IBU/MAK. Then macam biasa Google menjadi tempat rujuk aku. 

Masok tab baru tekan Google - Hari Ibu - Wikipedia.

Ni yang aku dapat.

Hari Ibu disambut pada hari berbeza antara negara kerana berbagai-bagai asal-usulnya. Satu aliran pemikiran mengakui bahawa perayaan ini lahir dari satu adat pemujaan ibu di Yunani Purba, yang menyambut satu perayaan untuk Cybele, ibu dewa-dewi Yunani yang agung. 

Perayaan ini diadakan sekitar equinoks musim bunga di Asia Kecil dan tidak lama kemudian di Rom dari 15 hingga 18 Mac. Orang Rom Purba juga menyambut sebuah perayaan bernama Matronalia yang memperingati dewi Juno, dan ibu lazimnya diberi hadiah pada hari ini.

Aku tak kisah la diorang sambut untuk apa. Yang aku tau aku tetap nak wish kat Mak aku.

Selamat Hari Mak!!
Napa? Korang tengok pelik aku taip "Selamat Hari Mak"? Mak ka Ibu ka sama ja. Jangan ada sapa cakap ejaan lain. Aku cepuk kang. HAHA!. :p

Sekian.

6 ulasan:

Siti Mashitah Saidin berkata...

selamat ari mak, ayah, tok , abg dan semuanya... :P

GamUHU berkata...

Siti Mashitah Saidin: terima kasih. HAHA!

I'm not a girl , not yet a women berkata...

mak :)

GamUHU berkata...

eyka: HAHA! rindu mak dah? :P

ABU berkata...

abu syng ibu..
slmt hari ibu

GamUHU berkata...

ABU: thanks komen :D selamat hari ibu untum IBU Abu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...