Halaman

Jumaat, 31 Disember 2010

Keburukan Shisha.

Assalamualaikum..

HAHA! lama gak noh aku tak update blog nih dgn entry2 baru. ermm. malas nak bukak and taip. aku lebih suka baca entry² kat blog org lagi. keh3x.


Masa sem satu dulu, aku selalu lepak-lepak dengan member aku kat Jitra untuk hisap shisha. Tapi aku tak isap. Biasanya orang yang merokok kalau pergi mesti hisap shisha. So, aku tak lah sebab aku tak merokok. Actually, masa semester satu lah first time lah aku tau pasal shisha. Kalau tak kerana ikut member aku jalan, memang tak tahu lah apa benda shisha tu. So, ada lah lebih kurang 10 kali lebih aku lepak-lepak kat tempat shisha. 


Actually, aku sangkakan yang shisha ni bagus sebab alternative kepada rokok yang bahya gila. But then, aku baru tahu dari Majalah Maskulin yang shisha adalah dalam 400 kali ganda lagi bahaya dari rokok. YA 400 KALI WTF!!. WTF!!. Tapi tu lah, stylo gila kan bila cakap ayat "400 kali ganda". Biasa sebut dua atau tiga kali ganda ni. Tapi ni dah main beratus-ratus dah.



What the hell is shisha?
Sebenarnya, shisha ni ada banyak di jual kat kedai-kedai makan yang tidak berstatus restoran. Kalau kat Kuantan, yang dekat rumah aku, shisha mesti hanya di jual kat warung. Nak cari shisha kat restoran agak susah (mungkin kat kuantan sahaja). Shisha ni kiranya macam ganja arab lah bentuk dia. Dah macam bong dah panjang dia. Menggunakan arang tembakau sebagai bahan bakar dan macam-macam perasa.





Nama lain bagi shisha adalah hookah, sheesha, shisa, okka, kalyan, ghelyoon dan ghelyan. 

Kenapa shisha best dan sedap? 
Dari apa yang aku tengok lah kan, ramai suka shisha sebab shisha ada asap banyak. Macam feel je sedut, then hembus. Sekali hebus, berkepul-kepol asap keluar. Dah macam asap fogging bunuh nyamuk denggi dari rumah ke rumah dah. Memang perh. Memang stylo. Lagi satu, shisha ni ada banyak jenis perasa. Ada perisa anggur, epal, watermelon, strawberry. Dan yang bestnya, kebanyakkan perisa adalah mints. Kira macam hisap Dunhill menthol lah kononya. Dan perisa boleh di campur-campur.


Pastu, biasanya, yang pergi shisha ni akan pergi ramai-ramai. Dieorang akan share-share satu shisha tu ramai-ramai. Satu shisha boleh adalah dalam 12-15 ringgit. Oh, ya satu session shisha, boleh cecah satu jam. So, memang jauh lagi lama lah dari rokok. Memang puas.



Satu lagi sebab shisha tu sedap adalah sebab shisha bahaya untuk kesihatan. Biasalah, benda-benda bahaya memang sedap kan?



Kenapa shisha bahaya untuk kesihatan?

Shisha menggunakan tembakau yang di peram. Which is lagi bahaya. Dan juga arang. Arang adalah antara benda yang boleh trigger cancers. Sama macam makanan yang korang tak reti masak lah. Korang masak ayam, pastu hangus hitam. Korang makan juga hangus tu tanpa korang tahu yang hangus tu adalah amat berbahaya untuk diri anda yang boleh trigger cancers. Bab-bab tak pandai memasak ni mesti perempuan.

Macam rokok juga, shisha pun ada toksin yang tertentu. Dan air dalam shisha tak boleh tapis toksin-toksin yang ada.

Asap shisha memang banyak. Memang cool kalau tengok. Kalau semua hisap masa tengah malam yang hening dan sejuk, memang dah boleh berangan duduk di tempat sejuk dan asap tu dah boleh jadi macam kabus dah. Serious asap shisha banyak gila. Tapi asap shisha ada banyak benda-benda yang sedap yang ramai tak tahu. Contohnya, tar, carbon oxide, zink, nikotin dan carcinogen. Ya, carcinogen antara bahan yang paling sedap sebab dia boleh trigger sel kanser.

Penyakit yang boleh di hidapi oleh kaki shisha
Macam yang aku cakap kat atas-atas tadi, penyakit yang korang paling tak nak kena adalah kanser. Then bagi lelaki, penyakit yang korang memang tak nak kena adalah kemandulan dan kegagalan 'barang' (Denver) anda untuk berfungsi. Memang tak payah jadi lelaki lah kalau Denver korang tak berfungsi.



Penyakit lain adalah sakit jantung dan stroke. Semuanya di sebabkan nicotine. Dan penyakit lain adalah emphysema yang boleh membawak kepada pneumonia yang bila dah sampai satu tahap, korang tak boleh di ubati dan hanya hidup menggunakan tiub udara di sebabkan masalah di dalam paru-paru dalam kes nak terima oksigen.




Dan satu lagi, kes sharing is caring. Kalau korang hisap shisha kat kedai-kedai, agak-agak, dia basuh cuci-cuci tak pipe penyedut shisha tu?

So, bagi yang kata hisap shisha sebab tak nak hisap rokok yang rokok tu lagi bahaya, memang silap. Macam yang aku cakap tadi, shisha adalah 400 kali ganda lagi bahaya dari rokok biasa. So, aku tak faham, mana datangnya isu hisap shisha lagi menyihatkan.

Jangan hisap shisha, jangan hisap rokok. Banyak lagi benda sedap yang korang boleh hisap. Choki-choki misalnya.


Sekian.

p/s: aku tatau betol ka dak apa aku taip kat entry nih. kalo dari apa aku baca tu betoi. kira betoi la. kalo salah. kira korang pon kene mohong gak la. :p

Selasa, 21 Disember 2010

Bilik rahsia WikiLeaks


Bilik bawah tanah yang menempatkan pelayan-pelayan komputer milik pengasas laman web Wikileaks, Julian Assange (gambar) umpama set filem James Bond, lapor sebuah akhbar semalam. Bilik itu menempatkan pelayan komputer mengandungi ratusan ribu e-mel dan dokumen rahsia yang menggemparkan seluruh dunia. Sebelum ini, laman WikiLeaks mendedahkan lebih 250,000 kabel diplomatik melibatkan Amerika Syarikat (AS) yang mengandungi maklumat sulit. 
Bilik bawah tanah itu merupakan bekas bilik bawah tanah nuklear sewaktu Perang Dingin. Ia yang dibuka semula pada tahun 2008 menampilkan rekaan futuristik oleh seorang arkitek Sweden, Albert France-Lanord yang mendapat ilham daripada set filem James Bond ciptaan Sir Kenneth Adams..
PINTU masuk ke bilik bawah tanah laman 
WikiLeaks di Stockholm, Sweden.

Ruang yang luas itu digali di bahagian bawah Taman Vita Berg di Stockholm. Bilik itu dilengkapi dengan sebuah bilik persidangan, koridor kaca dan perabot-perabot mahal. Pokok-pokok juga dapat hidup kerana terdapat cahaya matahari selain wujudnya air terjun buatan. Enjin kapal selam Jerman, U-Boat, digunakan sebagai janakuasa kecemasan. Assange memilih Sweden kerana undang-undang negara itu melindungi kumpulan yang memperjuangkan kebebasan bersuara. Di bawah undang-undang Sweden, WikiLeaks dan pihak yang membocorkan maklumat sulit tidak boleh didakwa. Laman WikLeaks dibiaya menerusi sumbangan orang awam. 


Sumber: Kosmo! Online
p/s: teringin gak nak pi tgk kat dalam tu.

Jumaat, 10 Disember 2010

Wireless Haram

Huhh! seminggu lebeyh noh aku tak update blog aku nih dengan entry² tak dak faedah. HAHA!. al-maklum lah lepas masok study balek ni. busy sket dengan kerja² yang berfaedah mahupun tak berfaedah. Start klas awai pagi pukoi 8. Balek plak pukoi 5 lebeyh dah plus pi makan minum lepak suma jadah² tu. sampai ja time to sleep. so tak sempat la nak update blog nih.

at No **, Taman **** Utama

So dah aku ada masa nak update and bukak laptop ni untuk taip entry baru. baru la aku post entry-entry baru dari semasa ke semasa. Bukan aku tak mau update. tapi sifat ke'malas'an untuk taip entry² baru yang menjadi penghalang terbesar untuk aku. Nak kata tadak laptop. bukan nak riak ok? ofcoz aku ada, dah setaon lebeyh dah. 

So, bukan penghalang bout laptop. 2nd, nak kata aku tadak internet? bukan tadak. ADA!. kedua-dua umah aku ada internet. umah family kat peghelih ada, kat umah sewa aku pon ada. tenet kat umah sewa bukan aku @ memba2 aku bubuh streamyx or p1 wimax. tapi ntah jiran mana tah baek hati sangat bagi kami guna sama. Bukan ada satu ja wireless yang open kat situ. Tapi sampai EMPAT. Fuh!! memang sporting ar jiran² kat taman tuh. double *tumb up* ar aku bagi kat depa tuh. Macam-macam nama wireless ada. TP-Link, aimin, Huat, dengan WTF!!! apa tah  lepaih tuh. Lupa dah. >.<


Untung gak kalo banyak ja wireless sebab. Time pagi ada ja online. tengah hari ada gak, petang ada gak. malam-malam ada gak. Kira 24 jam la mesti ada yang online. Kadang-kadang sampai ke-empat-empat tu yang online at the same time. HAHA!! Nih baru pak najib kata 1 Malaysia 1 MALAYSIA. Tak berkira langsong!. Keh3x!! sebab tu memba aku dok nampak ja aku online 24 jam. Awal-awal masok umah sewa baru ni dah dapat dah hadiah wireless ciplak haram. Semoga aku tak leka dalam menimba ilmu. Amin. Doa kan aku yea kawan².



Sekian.


p/s: Kepada tuan wireless yang budiman, jangan bubuh password noh kat wireless² tuh. Nanti kami tak buleh online fesbuk dengan buat assingment update blog. =p

Khamis, 2 Disember 2010

Kisah Rumah Baru

Tak sampai seminggu aku rasa tinggal blog neh untuk di'update'kan. Ermm part mana nak start neh sebab banyak sangat nak habaq dalam entry kali neh. Baru 4 hari lebeyh kurang tak update. Macam² ceta keluaq kat paper. Ok! ceta bout semalam sudah la yeah? Smlm Malaysia kena bantai dengan Indon sampai 5-1. Bukan takat kena bantai tapi kena titik, ganyang, belasah semua ada. Erk!! memang betol² diorunk ganyang nih. Memang tak buleh dinafikan dah dalam bab ni TAPI dalam bola sahaja ok?. Be profesional. It ok yang tu kita kalah tp ada lagi yang kita menang. pikiaq² la noh. 


++++++++++++++++++++++++++++

Kemarin dulu (hari selasa) aku dah gerak pi rumah baru aku. EKEKE! stylo. kiri kanan rumah family. same² jah dgn umah sewa dulu.(bkn ada niat jahat). rumah belah kanan tu ada anak dara. bleyh tahan la dia punya lawa. Ok! bukan tu matlamat aku pi sewa kat situ k? Aku nak pi study!! bukan ngorat.

HAHA! sebenaqnya saja ja aku tamo nak update blog ni. Bukan tadak masa and busy gila² sampai nak update pon tadak masa tp juz segan nak bukak blog and taip entry baru neh. Sebab tu dah aku balek umah ni, kira free la sket dengan aktiviti with frend kat umah sewa tuh. 

(nunt aku upload pic)

Bout umah sewa plak. Ermm aku dah cari and jumpa dah lama dah. dalam 2 minggu lepas kot. time tu aku dengan 3 ekoq lagi membe nih set time pi cari untuk nak stay time semester 5 nih. Plan tu nak dok ja kat umah lama tapi. ada budak² junior plak yang sem lepas still stay kat situ, so tak leyh ar nak port umah tu lg. Tapi tak pa, kami cari yang laen, nak merasa dok kat tempat laen plak dari yang dulu tu. Cari punya cari jumpa la pakcik sorang nih. Dia ni kira ejen la umah sewa kat jitra tuh. kalo tak silap aku dia conquer dalam 45 bijik rumah kot. gila!! byk duh! bia kan. tu rezeki dia. 

It ok. sambong kat mana tah tadi. Haa..

Dah jumpa pakcik tuh. naseb la ada umah sebuah ni. Umah nie sebenaq nya ada budak² pompuan dok port nak sewa jugak. tapi pakcik tu kata kalo ampa bayaq advance dulu, pakcik kira jadi la.  Sebelom pi jumpa pakcik tu kami ada col dulu then dia bg alamat umah tu suroh pi tgk. So, kira kami dah usha la. Tapi kat luaq ja, dalam tak leh sebab kunci. Dalam ati kami nih memang comfirm arh nak ambik sebab masa dah suntuk and aku dapat tau, umah² sewa belah jitra dah abih! gila ampa. kalo tadak umah, kami nak pi dok mana? tepi pintu pagaq poli aku tu? bawah tangga? masjid? sorry!! kami bukan merempat.ok? Pastu dah deal ngan pakcik tu kami bagi la seratus untuk pegang janji @ advance nak ambik umah tu. and ari jumaat(minggu lepas) kami kena bayaq 500 lagi untuk advance. Temasok api and ayaq. 

Ada gak part kami tak puas ati ngan orang tua nih. Sebab? Membe aku silap cakap kata sebelom ni kami dok kat umah lama tu. bayaq mahai lagi. kira dia silap la letak harga murah la. orang tua nih tak la tunjuk sangat kata tak puas ati, tapi dari reaksi dia, aku dah leh agak dia tak puas ati. bukan aku sorang, memba² aku pon perasan gak. Sori yea pakcik. Ok! peduli apa dia puas ka dak. Janji kami dah bayaq and dah deal kira jadi. Hari jumaat kami bayaq Rm500. So, settle!!!

Sekian.
                                                                                                                                      ƦιʍβA βAƦα crEw



p/s: aku dengan membe aku tak larat nak tanya balek apa pakcik tu cakap. sbb? kami tak paham pakcik cakap. kalo tak silap aku lidah pendek. sori pakcik. jangan naek kan sewa  umah noh. =p

Selasa, 30 November 2010

Hidop Baru!

Ok! arini aku nak chiow dari umah yang aku stay nih and lepak plak kat umah baru. mean umah sewa baru aku. ekekeke! xsama mcm dulu bai. dulu laen, skrang laen. dulu ada cik awek, skrang tadak. So, kena la idop baru. tak bmaksud aku xtunggu "dia". ok! stop bout awek. Sempena nak dok umah baru and masok semester baru nih aku arap ada gak azam dari diri aku untuk berubah. study betol², jangan lepak and merapu² dah. kurang keluaq lepak malam². and aku ingt pesan "org" tu, jangan nakal² yea?. okey, saya tak nakal² k? awak pon sama jugak. ;)

-pintu untuk berubah-

Ermm! aku sebenaqnya tatau nak buat entry bout apa ni. Aku taip yang mana terlintas kat otak aku yea? hukhuk~. report report report. Akhirnya SIAP jugak report aku yang tak seberapa nih. nih pon atas berkat 'cik awek' yang slalu sangat beleter before nih suroh siapkan cepat². jangan tangguh. thanx 'cik awek'. Jasa mu dihargai. ok? tak lupa jugak kat membe² yang dalam diam² tu dok bagi jugak semangat kat aku suroh siapkan dengan elok. thanx u all. ;D nunt aku kawen aku belanja ampa makan nasik kandaq noh. InsyAllah~. sama² la kita aminkn.

Ok! nanti aku update lagi noh blog ni dgn entry² yang baru. tu pon kalo ampa nak baca. kalo tamau, lantak la. aku xsuroh pon. HAHA! jgn marah yea wahai sahabat². Membe aku dah tunggu. So, aku nak berangkat dah nih. Doakan aku dengan perjuangan aku sebagai student. Doa ampa suma aku arap dapat balasan dariNya dengan berlipat kali ganda.(kalo tak doa tu jangan arap la nak dapat berkali-kali ganda ok? juz yang doa ja.) :p HAKHAK! chiow~


-budak "weng"-

Sekian.

Jumaat, 26 November 2010

Benda apa tu?

Ermm. post kali nih kira flashback jugak la. Peduli apa aku ampa minat ke tak nak baca. Nih blog aku, so sukati aku arh.Ok? post nih ada kena mengena gak bout "si dia". tolong abaikan sapa dia tu. ok? jangan tanya sebab aku tak kan jawab pertanyaan ampa tuh. ok?

menuai

Aku stay kat peghelih and dok kat area kampOng. So, tuan rumah, aku nih pesawah, ada la bendang (tanaman ketum padi) tiga empat ekar relung. (1 relung = 0.71111111 ekar mybe. aku tak sure sangat!). Ok! abaikan bout tanah and ukuran² nih. sambong ceta. Jadi kebiasaan aku time dah habih musim menuai, ada kerja part time yang aku buat tanpa dapat gaji dari aku kecik sampai la sekarang. 

bakar jerami

Tuan rumah akan suroh aku pi bakaq jerami kat bendang tu lepas seminggu dua kerja² menuai dijalankan. Lebeyh kurang dah 10 taon camtu kot. mybe la. aku tak sure sangat. sebab dah lama and bagi aku tak penting lama atau kejap. bukan aku nak mengungkit bout tak dapat gaji tuh tapi aku juz nak bagitau yang itu adalah experience. Bdk² bandaq lani xpon yang dok kat kampong pon maybe ada gak yang tak merasa experience cenggini. Besst wey!!. Lagipon aku tak kisah dapat gaji ke tak sebab aku suka keja nih. Sebab? bulih maen SELOT! haha! tu masa kechik² la. ampa tau dak SELOT tu apa? ok! aku bagitau untuk sapa² yang tatau la. yang tau dah tu abaikan k? "org" tu baru ja tau kan? so, jangan belagak oke? =P . SELOT ni lumpor la yang ada kat dalam bendang tu. nak tengok SELOT. klik sini .

Ok! sambong bout point entry nih. Time musim menuai dah abih and mula plak masa nak bakaq jerami. sebot ja jerami aku akan ingat sumone. HAHA! sori aku gelak. Bukan apa. Aku ingat selama aku idop kat dunia ni semua orang tau bout padi and sewaktu dengannya nih. mean macam padi, JERAMI, lumpur @ SELOT, salah satu lagi perkataan yang aku akan gelak atau sengih kalo dengaq ja perkataan tuh. Kat telinga aku masih terngiang² lagi bout pertanyaan. "jerami tu ape?" ekeke! =p. Sampai skrang kalo aku dgr ja perkataan tu tak pon nampak ja perkataan tu. aku still ingat. tambah² seko budak sengal nih selalu ja sebot. Sory yea kalo "org" tu baca entry ni. Tak bermaksud nak perli atau saketkan ati. Tapi saya tak HIPOKRIT. =) jujor k?



jerami

p/s: Musim nih dah lama dah lepaih. aku post entry sebab nak tanya "org" tu. skunk syg dah tau kan jerami tu apa? =p ilysmb


Sekian.

Selasa, 23 November 2010

ceritera aku

Ermm aku nak tulih tapi tatau nak mula camna. camna eyh?

Ok! start dari pagi td

Aku tidoq pukoi 5:00am dah. Bukan pi merayau ka pi club ka pi lepak² ka xtntu pasai noh. aku tidoq lewat sbb dok buat report. besa la bdk bru abih prktikal. report comfirm kna buat. tambah² aku jenih tangguh². pdan muka! lani baru ang kalot.

Pagi tadi aku tidoq punya la feel tgk² kazen aku msg and col. dia ney merangkap memba aku gak la. dari skolah rendah smpai skolah menengah. kami skolah skali. time skolah menengah ja klas laen². Aku dah la baru tidoq ja. dia col kalo tak silap pukoi 9:00am. mana nak cukop tidoq lagi time tu. taik mata pon baru gaya² nak ada. aku tak sedaq dia col.then msj dia masok. aku tak sedaq lagi. pukoi 10:35am msj dia masok lagi. aku stil dok layan feel dalam mmpi. snng ceta aku tidoq sampai pukoi 11:10. Ntah camna tah. ttiba aku sedaq then at the same time dia col. so aku jawab. 

HAHA! bulih dia tanya aku dok wat pa. aku dgn selamber badak. sambil dok tonyoh² mata jwb " aku dk wat report" ekekeke! 
dan lagi menipu. 



aku tya "awat?" pastu bru aku tingat arini dia ajak pi mkn knduri kat as (aloq staq la bkn Amerikaa!!). hahaha! upa² nya depa dok tunggu aku dah. nak pi awai. besa la nak pi cari umah lagi. dia pon lupa umah tang mana. haru gak keja ni. 
Gila dah nak pi baru nak rojer aku. aram jadah!
dengan muka baru mangkit tidoq. aku capai tola. pi mndi kna ayaq biaq segaq sket. dlm 15 aku smpai tmpat depa nih lepak pagi². kedai Husin roti canai. Tah! aku tatau nama kedai nih apa. lupa! yg aku ingt tuan tuh nama husin.Arghhh!! kira pa nama dia apa pon. aku tulih entry ni bkn pasai dia. LOL~

So, dalam pukoi 11:45 kot lebeyh kurang kami btolak. eceyhh~ cam trip la plak. hakhak! padahai nak pi mkn knduri ja pon. HAKHAK! ;p
Ok! dah sampai AS umah plak lupa tang mana. jenuh(susah) gak kami cari. naseb ada gak klu² yang bleyh dipercayai cari sumber yang bleyh dipercayai. statement tak leh blah. huhu~. last skali jmpa gak. dah siap melantak mentekedarah suma. kami salam ngan tuan umah n chioww. yg celaka tu. sblom salam ngan tuan umah. membe aku nih daje sket. dok usha pelik ja  bakul kar tepi tuan umah tu. dalam bakul tu ada bunga teloq. kdg² kalo kat perghelih and kedah slalu nya trend skunk org letak cekelat ja lam bekas bunga teloq tu. Membe aku ingt cekelat. dok usaha pelik ja dah masing baru lepas "smoke". mula la nak cari pengalas mulot lepas tu. dah salam tu membe aku punya xcited nak mkn cekalat tu. skali bukak tgk² teloq ayam. punya la gelak tgh mampoih time tu. ya la. dah xcited nak cekelat. yang dok dalam khemah kenduri hampir² suma tgk kami. HAHA! punya la kuat gelak.

Ok! abih dah bout kenduri. pastu kami chioww dr situ. plan time dok melantak td lepas balek dari situ. kami nak pi mandi kat bukit wang dekat jitra. Dah pi sana tu mula aku ingt depa ni tamau mandi. hola, dah pi tak bawak baju spare pon. pakai juz nak pi mkn kenduri semata². bukan nak pi melancong. Dah sampai. pekena "sepam dua" baru kami gerak masok kawasan tempat ayaq terjon tuh. dah sampai tempat yang kami agak² ok la untuk kami 5 org yang tadak plan nak mandi ni. mula² juz rendam² kami ja. sejokkkk oww~ HAHAHA! macam sial membe aku 2 eko nih. bulih pi mengendap org dok buat " projek". HAHA! port tu dah jadi kebesaan utk "budak² sial"  buat keja aram jadah tu. 

Pastu tgh sembang² membe aku seko nih ajak mandi pulak. depa nih jenih kepala gila. depa nak mandi troih dengan sluaq and baju yang pakai tu.aku tnya la. "balek sat lagi gena?". ada gak ayat cam pukimak kuaq dari mlot seko nih. "ang mandi pakai sluaq tu, satg nak balek kita nek moto. dan la kering. ang xnmpk mthari dok ataih pala tu". dalam ati aku. cinabeng! kena taik ataih pala aku. sabaq sabaq. membe² xleh kata pa. mau awek kita tak buat apa. tak kan membe nak sepak terajang lak. ya dak?

Mula² suma pakat tak mo mandi. masing² segan(malas) nak buat buah mula. hahaha! malu² babi besa la. ekekek! pastu maen lempaq² batu dlm ayaq + simbah² ayaq. then masing² dah kena ayaq. so, ada point la nak mandi tu. tah camna tah, ada membe aku sorg ni turon mandi wat dono jerk. yang len tunggu tok lagi. jenih depa ni. kalo sorang buat buah mula. yang len mesti ikot. kalo tak, mampoih kena simbah ayaq bagi basah gak. tak pon kena tarik then humban ja lam ayaq tuh. lastly suma berjaya turun dengan slamat ke  dalam tempat keramat tuh. 

lepaih mandi dgn ayaq sejok gila babi tuh. mau tak sejuk dah ayaq bukit. kira tempat tuh ataih bukit la. ayaq punya la sejuk tahap gaban. tgh² ari pon sejuk. dalam 2 jam kot mandi² smpai la masa nak brangkat. dengan sluaq basah rilek ja nek moto. Tgh² nek moto time nak balek tu ada la 3 4 pasang mata usha pelik ja. cam haram!! mcm xtau kami baru balek mandi. huhhh!! sampai ja changloon(balek ikot higway) mmbe aku sorang ni ajak benti minom. kat kedai GELAS BESAR. hakhakhak! aku ingt kecik ja gelas. punya besaq gedabak. nunt aku upload pic. xsempat nak mntk kat membe aku. dia ada snap pic tuh. yang tak tahan dah minom sekerat. kami 3 org yang minom gelas besaq. membe aku 2 org lagi gelas besa ja. sampai setengah gelas. membe aku ajak lawan sapa shot sampai abih ayaq tu. mean paling cepat la.
HAHA! gila punya game!!


Naseb aku dpt numb 2.keh3x. tu pon naseb tersedak ja time 1st shoot. nunt kalo leh aku upload video tuh. Then kami sembang²  bout mcm²  topik. membe, porn, keja, moto, awek, and study. Ok! yg study aku tipu. jgn caya!. Lebeyh kurang pukol 6++, kami pon blah lepas tgk tuan kedai usah pelik ja kami dok gelak² and matahari petang mula membentangkan cahayanya. Then kami sampai umah lebeyhh kurang 7:30pm. OK! itu aku buat arini. then balek on9 fb and blog sampai skunk! lebeyh kurang 2:15am.


Sekian. 


p/s: sori aku lupa post. =P
Jam: 2:15am
tarikh: 22hb november 2010. 

Isnin, 22 November 2010

Be Yourself


Sekian.

Sabtu, 20 November 2010

Budak² Beletiaq

video

Budak besaq ni pon dah pndai bub² ni. tak kan yang besaq gedabak yang dah keja, leh cari makan mentekedarah sendiri pn tatau? renung² kn.

Sekian.

p/s: kalo sapa² terasa tu mintak maap la noh.

Berani kerana BENAR

Ok! arini bangon awal lg. Shitt!! ngantokk wey~

8:00:27am

Pukoi 8++ aku mangkit dah. menci(gedik) bangon awal. tp dah tpksa nak buat camna kn?, tpaksa la bangon dah byk lak jadah² keja nak wat pepagi buta nie. naseb la. dah abih tugas student praktikal nak jd pulak student yang masok klas ttiap ari pasni. dua minggu ja lagi. wtf!!. Bukak ja mata td.  aram tak basoh muka lagi aku terpikir, Apa aku buat smlm? 

aku buat apa?apa?!! 
ermm..lantak la aku buat apa pon. janji aku jadi diri aku. bkn aku HIPOKRIT. aku tak suka orang² yang hipokrit ni tp dalam tak suka tak suka tuh. ada gak yang aku "sayang". Pedulik apa orang nak kata apa pon. APA AKU KISAH?. bak kata celaka seko nih "like i care". Bagi aku, kita jadi diri sendiri daripada tiru diri orang laen. Laen orang laen perangai, cam tu gak kalo kat padang " laen padang laen belalang". Jadah apa aku merepek nih. direct nak post entry yang merapu².
Then, BERANI kerana BENAR sebab?? Apa aku buat aku yakin! aku yakin aku betoi! YAKIN adalah KEIMANAN

 Ertinya, yakin itu adalah iman keseluruhannya.

Moral of the story jadilah diri ampa! jangan HIPOKRIT!. It ok GamUHU ang jadi diri ang noh. abaikan apa orang laen nak kata apa pon k?


Ok! aku nak mandi. satni aku post lagi entry! sambil² tu layan lagu ni.


Sekian.




Jumaat, 19 November 2010

Beraneka Bantal

Tgh otw balek keja tadi camna tah berkhayal bout bantal. mybe lepaih tgk ada sorg makcik tu bawah bantal naek moto. mybe baru beli kot. tak pon baru balek ambik bantal tu kat anak dia kat asrama. bdk² balek skolah arini dah abih dah skolah. 

Ok! abih ceta bout makcik bawak bantal. sambung topik bout bantal. 

Btw! bantal penting untuk tido. aku boleh dikatakan payah gak nak tido kalo xdak bantal. tp bkn bantal busuk ok?! sumpah dari kecik aku tadak bantal busuk. tak caya tanya mak aku. Aku tgk makcik td tu bawak bantal aku tpikir. byk jenih gak bantal kat dalam dunia ni. aku sampai ja umah aku buang apa yang ptot and bermula lah sesi aku di depan lappy. aku try search kat google. "jenih-jenih bantal". nahh! byk kot yang kuaq. mcm² kot jenih bantai(loghat utara) yang kuaq. ok! aku ambik ada beberapa jenih bantai kat cney dari jenih ok!, sederhana!, kurang ok!, loklaq!! trok!.

-bantal twiter, facebook++-

-bantal khusus utk bdk² emo-

-bantal untuk para penagih komputer-

-utk GF yang rindu kat BF diorunk-

-bantal untuk kecemasan :p -


-Bantal Berdarah-Jika anda merasakan terdapat masa yang sesuai , 
bantal ini boleh anda gunakan untuk memberi kejutan
 seolah - olah anda telah ditembak di kepala.


-Bantal Jam Penggera-Direka untuk mengejutkan anda dengan lampu 
jam yang akan menyala mengikut masa yang telah ditetapkan oleh anda.
 Ia akan kekal menyala sehingga 40 minit. Anda juga boleh 
melihat masa pada masa tersebut.-



-Bantal Batu- tunjukkan anda kuat berada
 dibawah batu semasa tido-

-Bantal Riba Teman Wanita @ bini-

ok! kalo nak letak jenih² bantal nih smpai pagi sok pon blom tentu abih. aku nak rest sat. lenguh dah tangan + leteyh balek keja. Opppss!! sat sat! ada dua lagi aku terjumpa bout bantal time search kat google. bout org kawen ngan bantal kat jepon. LOL! nak tgk klik sini and bout "bantal kuning bentuk bintang". 

-untuk "kamu"-

Sekian!.

p/s: entry yang agak merapu. aku tatau pasepa aku post entry nih. =p









"Panda" ganti sotong Paul di Guangzhou

JIKA pada Piala Dunia ada sotong psikik "Paul" yang meramal keputusan perlawanan bola sepak, di Sukan Asia pula si panda psikik menjadi daya tarikan Xiangjiang Safari Park yang terletak di daerah Panyu dalam wilayah Guangzhou.




 
Semuanya bermula selepas panda bernama Bo Si meramalkan pakar wusyu China, Yuan Xiaochao akan menjadi pemenang pingat emas pertama Sukan Asia XVI. Secara kebetulan, Xiaochao meraih emas pertama temasya.

Bo diminta untuk memilih antara buluh yang mewakili pemenang pingat emas dari China dan epal bagi atlet luar. Bagaimanapun memandangkan atlet China begitu dominan pada temasya kali ini dan sering memenangi saingan mereka, maka banyak pihak meragui kuasa telepati sebenar si panda.

“Panda di Xiangjiang selalunya cenderung untuk memilih atlet China,” tulis akhbar utama tempatan, China Daily. Menurut akhbar berkenaan, terdapat 12 ekor panda keseluruhannya di Xiangjiang Safari dan ia akan menjadi daya tarikan sepanjang Sukan Asia.

sumber:  Utusan Malaysia 17-11-2010

p/s: Bila aku t'baca news nie aku teringat kat sumone sbb tu aku post entry nih! "PANDA"

Selasa, 16 November 2010

Dadali Band : Disaat Aku Mencintaimu


Mengapa kau pergi, Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu,
Berharap engkau jadi kekasih hatiku,
Malah kau pergi jauh dari hidupku,

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menghiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menghiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta

Semoga engkau kan mengerti, tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta
Maaf sungguhku tak bisa, untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta

video

p/s: kena ataih batang idong aku. sekian!

Rabu, 10 November 2010

Banjir Kembali~























p/s: bah kat kampong aku and negeri peghelih (tak suma kena).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...