Halaman

Selasa, 18 Januari 2011

Suka²

Sebelom start entry kali nih. izinkan aku nak gelak!. HAHAHA!! ok sudah! sebenaqnya aku nak tanya sapa² yang ada baca entry aku nih jawab soklan aku nak tanya nih. Aku tak kisah kalo tadak orang nak baca pon. sekurang-kurangnya ada gak "orang" tu baca. keh3x.

Soalan:Adakah aku nih jenih psiko? 

psikoKAH aku? pelik tapi benar. itulah yang dikatakan oleh sesetengah manusia dimuka bumi MALAYSIA nih. TAPI biarlah, aku tak kisah diorunk nak say pape pon. JANJI aku jadi diri aku. keh3x. SATU ja saya mintak jangan la ngada² kata aku psikoKAN sangat ko tuh. Itu dah dikategorikan PERASAN!!.

BENCIkah? TakSukakah? 
sekiranya saya keluarkan entry sebegini? 


saya Tak Kisah.. 
yang PENTING!!

KEYAKINAN!!
KESETIAAN!!
KESABARAN!!
KEIKHLASAN!!
KEJUJURAN!!


+++++++++++++++++++++++++++++++++


CINTA dalam Al Qur’an disebut Hubb (mahabbah) dan Wudda (mawaddah), keduanya memiliki arti yang sama iaitu menyukai, senang, menyayangi.

 Ali Imron : 14 “Dijadikan indah dalam pandangan manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allah lah tempat kembali yang baik (syurga).” Dalam ayat ini Hubb adalah suatu naluri yang dimiliki setiap manusia tanpa kecuali baik manusia beriman maupun manusia durjana.

 Maryam : 96 “ Sesungguhnya orang-orang beriman dan beramal sholeh, kelak Allah yang maha pemurah akan menanamkan dalam hati mereka kasih sayang ” jadi Wudda (kasih sayang) diberikan Allah sebagai hadiah atas keimanan, amal sholeh manusia. 

Ar Rum : 21 “ Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya ialah ia menciptakan untukmu dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung merasa tentram kepadanya, dan dijadikanNya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir.” Dalam ayat inipun Allah menggambarkan ‘cenderung dan tentram’ yang dapat diraih dengan pernikahan oleh masing-masing pasangan akan diberi hadiah (ja’ala) kasih sayang dan rahmat.

Dalam fil gharibil Qur’an dijelaskan bahawa hubb sebuah cinta yang meluap-luap, bergejolak. Manakala Wudda adalah cinta yang berupa angan-angan dan tidak akan terraih oleh manusia kecuali Allah menghendakinya, hanya Allah yang akan memberi cinta Nya kepada hamba yang dkehendakiNya. Allah yang akan mempersatukan hati mereka. Walaupun kamu belanjakan seluruh kekayaan yang ada di bumi, niscaya kamu tidak akan mendapatkan kebahagiaan cinta jika Allah tidak menghendakiNya. Oleh karena itu terraihnya cinta—wudda pada satu pasangan itu karena kualitas keimanan ruhani pasangan tersebut. Semakin ia mendekatkan diri kepada sang Maha Pemilik Cinta maka akan semakin besarlah wudda yang Allah berikan pada pasangan tersebut.

Cinta inilah yang tidak akan luntur sampai di hari akhir nanti sekalipun maut memisahkannya, cinta yang atas nama Allah, mencintai sesuatu atau seseorang demi dan untuk Allah.


Sekian.


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...