Halaman

Sabtu, 18 Jun 2011

MELAYU

Setiap bangsa di dunia ini punya budaya tersendiri. Oleh sebab makan itu satu perkara yang wajib dalam hidup, cara makan juga merupakan satu budaya. Masing-masing bangsa ada budaya mereka tersendiri bagaimana mereka makan. Misalnya orang Cina menggunakan kayu (chopstick) dan orang Barat pula menggunakan sudu dan garfu. Tentu ada sebab yang rasional kenapa mereka amalkan cara itu.
Orang Melayu makan biasanya menggunakan tangan kanan. Apakah rasionalnya dan kenapa orang Melayu makan dengan tangan ? Soalan ini dijawab dengan mudah di akhir abad ke 19 oleh seorang kerabat diraja Kedah yang menetap di Selangor bernama Tengku Kudin. Perkara ini diceritakan oleh seorang isteri pegawai tinggi British yang berkhidmat di Selangor pada masa itu dalam bukunya "Chersonese – The Guilding Off" oleh Emilly Innes.

Pada suatu hari Tengku Kudin telah dijemput oleh British Resident menghadiri satu jamuan makan malam di rumah resident tersebut. Ketika semua tetamu jemputan telah bersedia untuk menghadapi hidangan, Tengku Kudin tiba-tiba bangun menuju ke arah paip air dan membasuh tangannya. Tanpa menghiraukan orang lain semuanya menggunakan sudu dan garfu, beliau dengan selamba menyuap makanan ke mulutnya dengan tangannya...!

Telatah Tengku Kudin ini diperhatikan oleh seorang wanita Inggeris yang kebetulan duduk di sisinya. Merasa tertarik dengan perlakuan Tengku Kudin itu wanita tersebut lantas bertanya: "Kenapa anda makan dengan tangan ? Bukankah menggunakan sudu dan garfu itu lebih bersih dan lebih sopan ?"

Dengan selamba Tengku Kudin menjawab lantang dan dapat didengari oleh orang lain. Katanya:

"Saya makan dengan menggunakan tangan saya sekurang-kurangnya ada tiga sebab:

Pertama: Saya tau tangan saya lebih bersih dari sudu dan garfu sebab saya sendiri yang membasuhnya – bukan orang lain. Sudu dan garfu itu dibasuh oleh orang lain yang belum tentu cukup bersih.

Kedua: Saya yakin tangan saya lebih bersih kerana tangan saya hanya saya seorang saja yang menggunakannya – tidak pernah dipinjam oleh orang lain, sedangkan sudu dan garfu itu ramai yang pernah menggunakannya

Ketiga: Saya percaya tangan saya lebih bersih kerana ia tidak pernah jatuh dalam longkang.!!

Jawapan Tengkun Kudin ini menjadikan semua orang yang mendengarnya terlopong. Kalau sebelum itu ada antara mereka yang tersenyum sinis melihat Tengku Kudin menyuap makanannya dengan tangan tapi selepas itu masing-masing mengangguk mungkin kerana memikirkan ada logiknya jawapan tersebut.

Apa yang diperolehi daripada cerita diatas adalah kita jangan lekas menghina atau memandang jijik perlakuan orang lain yang berlainan dengan budaya kita. Masing-masing ada rasionalnya kenapa mereka berbuat begitu.
 
Sekian.

14 ulasan:

qila~ berkata...

bangga jadi orang melayu !

GamUHU berkata...

@qila, :)

Solihin Zubir berkata...

heheh.. bajet aamarika la mkn guna camca.. heheh..

GamUHU berkata...

@SZ, wuwutt! SZ komen sini. HAHA! bajet ja tu guna camca.

Siti Mashitah Saidin berkata...

erk, macam politik ja.. :P

GamUHU berkata...

@mashie, tak tak. tiada kena mengena. :)

Siti Mashitah Saidin berkata...

makan kfc, ada org guna garfu tak? hahaha..

btw, tak suka pakai camca! seksa bila nak gigit tulang ayam

GamUHU berkata...

HAHA! maybe ada kot. sama!!

ain fathihah berkata...

betul. suka entri ini.

RepublicAku berkata...

jangan bosan ...anggap sahaja blog ialah tempat luahan hati....

GamUHU berkata...

ain fathihah, thanks. :)

GamUHU berkata...

RepublicAku, ok bro. thanks yaww!

Siti Mashitah Saidin berkata...

uih! update io!

GamUHU berkata...

@mashie, kesibukkan sem akhir melanda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...