Halaman

Isnin, 14 Februari 2011

Hari Kekasih Allah

Besok 12 Rabiulawal kita akan menyambut Maulidurasul untuk memperingati kelahiran kekasih Allah iaitu Nabi Muhammad S.A.W. Walaupun kita semua tak pernah berjumpa dan hidup sezaman dengan Rasullullah tapi yakinlah sesungguhnya rasa cinta dan kasih sayang baginda kepada umatnya tidak dapat ditandingi dengan rasa kasih, cintan cintun korang kepada pasangan memasing di dunia sementara ini. 
So seharusnye kita semua memperingati hari bersejarah iaitu hari kelahiran baginda dengan meningkatkan kasih dan sayang kita kepada baginda dan berpegang teguh kepada ajaran Islam yang disampaikan oleh baginda. Sesungguhnya Kasih dan Sayang kita kepada Allah Dan Rasullulah adalah sebenar2nya kasih sayang yang dapat memberikan kebahagiaan yang kekal abadi di akhirat kelak InsyAllah. Kat sini aku nak kongsikan 13 kisah Rasullulah sebagai pengajaran dan panduan kepada kita semua*TERmasok aku*.

1) Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah menampalnya sendiri tanpa perlu menyuruh isterinya. Beliau juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga mahupun untuk dijual.

2) Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah siap di masak untuk dimakan, sambil tersenyum baginda menyinsing lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur. Sayidatina 'Aisyah menceritakan 'Kalau Nabi berada di rumah, beliau selalu membantu urusan rumahtangga.

3) Jika mendengar azan, beliau cepat-cepat berangkat ke masjid, dan cepat-cepat pula kembali sesudah selesai sembahyang..'

4) Pernah baginda pulang pada waktu pagi.. Tentulah baginda teramat lapar waktu itu. Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang ada untuk sarapan. Yang mentah pun tidak ada kerana Sayidatina 'Aisyah belum ke pasar. Maka Nabi bertanya, 'Belum ada sarapan ya Khumaira?' (Khumaira adalah panggilan mesra untuk Sayidatina 'Aisyah yang bererti 'Wahai yang kemerah-merahan' ) Aisyah menjawab dengan agak serba salah, 'Belum ada apa-apa wahai Rasulullah.' Rasulullah lantas berkata, 'Jika begitu aku puasa saja hari ini.' tanpa sedikit tergambar rasa kesal di raut wajah baginda.

5) Sebaliknya baginda sangat marah tatkala melihat seorang suami sedang memukul isterinya. Rasulullah menegur, 'Mengapa engkau memukul isterimu?' Lantas soalan itu dijawab dengan agak gementar,'Isteriku sangat keras kepala! Sudah diberi nasihat dia tetap degil juga, jadi aku pukul lah dia.''Aku tidak bertanyakan alasanmu,' sahut Nabi s. a. w.'Aku menanyakan mengapa engkau memukul teman tidurmu dan ibu kepada anak-anakmu? '

6) Pernah baginda bersabda, 'sebaik-baik lelaki adalah yang paling baik,kasih dan lemah lembut terhadap isterinya.' Prihatin,sabar dan tawadhuknya baginda dalam menjadi ketua keluarga langsung tidak sedikitpun menjejaskan kedudukannya sebagai pemimpin umat.

7) Pada suatu ketika baginda menjadi imam solat.Dilihat oleh para sahabat,pergerakan baginda antara satu rukun kesatu rukun yang lain amat sukar sekali.Dan mereka mendengar bunyi menggerutup seolah-olahsendi-sendi pada tubuh baginda yang mulia itu bergeser antara satu sama lain. Sayidina Umar yang tidak tahan melihat keadaan baginda itu langsung bertanya setelah selesai bersembahyang, 'Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah tuan menanggung penderitaan yang amat berat, tuan sakitkah ya Rasulullah?'
'Tidak, ya Umar.. Alhamdulillah, aku sihat dan segar.'
'Ya Rasulullah.. .mengapa setiap kali tuan menggerakkan tubuh, kami mendengar seolah-olah sendi bergeselan di tubuh tuan? Kami yakin engkau sedang sakit...' desak Umar penuh cemas.
Akhirnya Rasulullah mengangkat jubahnya. Para sahabat amat terkejut. Perut baginda yang kempis, kelihatan dililiti sehelai kain yang berisi batu kerikil, buat untuk menahan rasa lapar baginda. Batu-batu kecil itulah yang menimbulkan bunyi-bunyi halus setiap kali bergeraknya tubuh baginda.
'Ya Rasulullah! Adakah bila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanan kami tidak akan mendapatkannya buat tuan?' Lalu baginda menjawab dengan lembut, 'Tidak para sahabatku. Aku tahu, apa pun akan engkau korbankan demi Rasulmu. Tetapi apakah akan aku jawab di hadapan ALLAH nanti, apabila aku sebagai pemimpin, menjadi beban kepada umatnya?' 'Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah ALLAH buatku, agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang kelaparan di Akhirat kelak.'

8) Baginda pernah tanpa rasa canggung sedikitpun makan di sebelah seorang tua yang dipenuhi kudis, miskin dan kotor.

9) Hanya diam dan bersabar bila kain rida'nya direntap dengan kasar oleh seorang Arab Badwi hingga berbekas merah dilehernya. Dan dengan penuh rasa kehambaan baginda membasuh tempat yang dikencing si Badwi di dalam masjid sebelum menegur dengan lembut perbuatan itu.

10) Kecintaannya yang tinggi terhadap ALLAH swt dan rasa kehambaan yang sudah sebati dalam diri Rasulullah saw menolak sama sekali rasa ke tuanan.

11) Seolah-olah anugerah kemuliaan dari ALLAH langsung tidak dijadikan sebab untuknya merasa lebih dari yang lain, ketika di depan ramai mahupun dalam keseorangan.

12) Pintu Syurga telah terbuka seluas-luasnya untuk baginda, baginda masih lagi berdiri di waktu-waktu sepi malam hari,terus-menerus beribadah hinggakan pernah baginda terjatuh lantaran kakinya sudah bengkak-bengkak.

13) Fizikalnya sudah tidak mampu menanggung kemahuan jiwanya yang tinggi.Bila ditanya oleh Sayidatina 'Aisyah, 'Ya Rasulullah, bukankah engkau telah dijamin Syurga? Mengapa engkau masih bersusah payah begini?'Jawab baginda dengan lunak, 'Ya 'Aisyah, bukankah aku ini hanyalah seorang hamba? Sesungguhnya aku ingin menjadi hamba-Nya yang bersyukur.'
+++++++++++++++++++++++
Hari ni hari kekasih, esok pun hari kekasih gak. kenapa tiba2 tahun ni ada 2 hari kekasih? Itu yang aku taktau. Esok plak hari kekasih jugak TAP Kekasih Allah iaitu junjungan besar kita, baginda nabi Muhammad S.A.W. Jadi bagi menyambut Maulidur Rasul ni, kita seharusnya menghentikan sambutan hari kekasih yang bertarikh 14hb Februari(Valentine Day) tuh sampai bila-bila. INGAT!!! sampai bila-bila. Sebab?? Kita sebagai umat Islam, dilarang menyambutnya.
Kat sini ada 7 step yang aku asa-asa leh dekat kan kita dengan Allah and tinggai laranganNya. Terpulang la kat individu. Lagipon ini sekadar renungan bersama. Memang! aku pon payah nak buat. TAPI tak salahkan saling nasihat-menasihati. Tambah-tambah dunia pon dah dekat AKHIR zaman. 
  1. Tukarkan aktiviti bersiar2 di taman dengan menyertai perarakan yang dianjurkan di masjid2 mahupun di surau-surau. 
  2. Tukarkan memberi bunga/ chocolate kepada pasangan anda dengan memberi zikir kepada Baginda nabi kita.
  3. Tukarkan candle light dinner kepada join ceramah agama di masjid2 berhampiran.
  4. Tukarkan pergi pawagam kepada menziarahi makam Nabi di Mekah (bagi yang berkemampuan)
  5. Tukarkan parti2 liar kepada parti2 usrah di surau2 dan berkongi tentang ilmu2 agama agar tenang jiwa hendaknya
  6. Tukarkan karaoke kepada menyertai kumpulan nasyid dan klau bleh constant agar bleh mengharumkan nama negeri hingga ke peringkat antarabangsa.
  7. Tukarkan pesta sex dengan aktiviti kekeluargaan di rumah.
Ingat! lagu Sohaimi Mior Hassan ft Ana Raffali (Kalau Berpacaran) pon ada kata "Boleh pandang-pandang"|"Jangan pegang-pegang"|"Duduk renggang-renggang Bertambah sayang" pastu "kalo berpacaran memang banyak pantang larang"

p/s: Maaf dipohon kalo-kalo ada pihak-pihak yang baca entry nih terasa hati. =)

Sekian.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...