Halaman

Ahad, 31 Julai 2011

PUASA I

Assalamualaikum! 

Perghhh! lama kot aku tak buat entry nih. Bulan ni pon baru DUA entry aku post. Al-Maklum lah dah study nih macam-macam kerja ada. Bizi memanjang, nak mengulaq pon tadak masa. Tau apa tu mengulaq? Bagi yang tak tau tu mengulaq tu MALAS. Contoh, ulaq lepas makan mesti dok melengkaq ja kan? Ni lebih kurang macam ulaq la.


Ok! hampa kenai dak sapadia kat dalam video ataih tu? Tu la Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah. Seingat-ingat otak aku ni la lepas keluaq dari perot mak aku. Muka dia ni la aku dok nampak masa malam puasa dan raya. Dia ni la yang dok keluaq tibi umum esok puasa, lusa puasa, esok raya, lusa raya dari aku kecik. Sampaikan aku ingat dia ni Agong time kecik-kecik dulu.

Dulu masa kecik-kecik lepas ja keluaq muka dia ni nak umum raya, mesti melompat. Then lepas muka ni keluaq kat tibi larh baru masing-masing kalot(sibuk) buat kerja. Mak buat ketupat bagi siap, basoh lantai kat luaq rumah, aku adik-beradik main mercun + bunga api, ronda kampung.

Tapi tadi masa tengok berita dengan tuan rumah dan puan rumah. Tengok-tengok dah bukan dia dah keluaq. Dia dah bersara dan digantikan dengan Datuk Syed Danial Syed Ahmad penyimpan mohor besar raja-raja yang baru. Terima kasih Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah yang bersama kami semua di malam puasa dan raya sejak kecil hinggalah hari ini. Aku ingat tak tukaq lagi. Nampaknya video diatas adalah pengistiharan yang terakhir dibuat oleh beliau.

Salam Ramadhan.

Sekian.

10 ulasan:

Eyka Laikha Zulaikha berkata...

rindu sama pak cik tuh ...
hee :)
taun niy da org lain ..
tapi style pngumuman ttp sme :)

GamUHU berkata...

HAHA! tinggal kenangan. :)

Wan Eyla berkata...

uish..ampa lama ilang..:P
rindu pakcik tu eh? haha

GamUHU berkata...

HAHA! kebizian melanda semula. jarang bloging dah. rindu la jugak. hakhak! :p

RepublicAku berkata...

eh dah arwah ke org tua tu...?

GamUHU berkata...

@Republic, tak. bersara jerk.

Siti Mashitah Saidin berkata...

salam ramadhan yg ke 12 hari.

GamUHU berkata...

@mashie, sudah 15 hari ikut kalender.

Biha Petom berkata...

zmn anak kamo nnti msti diorang ternanti2 pengumuman puasa dr datuk syed danial plak, hehehe

GamUHU berkata...

Biha, HAHA! macam tau-tau ja mokcik ni. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...